Använd gamla fönster för att bygga växthus – en guide

Ett växthus ger dig en kickstart i din odlingskarriär. I och med att vi bor i ett nordligt land så har vi inte samma möjligheter som i södra delarna av Europa gällande odling. Ett växthus kan emellertid jämna ut oddsen lite: ett sådant kan förlänga säsongen med mellan 2-4 månader.

Ett växthus kan dessutom föda ny lust i att odla. Man ser att man enklare lyckas och kan därigenom också våga sig på lite tuffare utmaningar. Odlingen blir, helt enkelt, roligare om man har ett växthus och använder den naturligt varma, fuktiga miljön som bildas i ett sådant. Det bästa av allt är att man även kan bygga ett eget växthus och att det inte kräver mer än några gamla fönster för att lyckas.

Så här bygger du ett växthus av gamla fönster

Det växthus vi ska visa upp hur du bygger är ett av en mindre modell. Vi vänder oss till dig som vill testa på ett växthus och se om det fungerar för dig. Om du skulle känna att det här med odling är för dig och att du vill utveckla detta så går det utmärkt att tänka på samma sätt och skapa en större modell av det mindre växthus vi går igenom.

växthus av gamla fönster

Vårt växthus kommer att vara väggfast och monterat mot en vägg. Av den enkla anledningen att det både är lätt att bygga och ger ett snyggt, sobert resultat.

Tänk även på att du med fördel kan köpa ett färdigt växthus som levereras i byggsats. Det finns en uppsjö av olika alternativ för detta på marknaden och ta dig gärna en titt på dessa innan du bestämmer dig för att bygga ett eget. Med detta sagt, så här bygger du ett växthus av gamla fönster:

Du behöver:

 • Fyra stycken gamla fönster. Sådana kan du hitta på exempelvis återvinningen om du inte har några hemma. Du kan även med fördel kolla på byggarbetsplatser om de ska slänga några rutor. Se till att fönstren är i ett bra skick. Nöj dig inte med vad som helst!
 • Tegelstenar och murbruk. Samma sak här: kolla runt om du inte har hemma. Tegelstenar finns naturligtvis även att köpa på byggvaruhus.
 • 45 X 45 reglar.
 • Tunnare reglar som ska fungera som bärläkt.
 • Skruvdragare, trallskruv, skruvbleck.
 • Takpannor.
 • En såg.

Bygga växthus - så gör du:

 1. Mät. Börja med att mäta fönstren och mät därefter ut grunden. Den lägger du ut med hjälp av tegelpannorna. Kapa reglarna - mät såklart innan - och skapa sedan ett ramverk dels för undersidan och dels för ovansidan. Nederdelen kan med fördel förankras med vanlig spikplugg.
 2. Dags att montera ramen. Enklast och bäst blir detta om du använder skruvbleck i vinkel. Ramen ska vara styv och fast.
 3. Sätt upp reglarna i väggen. Två av reglarna - som du kapat i samma höjd som fönstren - monteras i väggen med trallskruv. Lägg sedan den övre ramen på reglarna som sitter fast i väggen och placera därefter de två reglarna som ska vara i fronten under ramen i fråga. Skruva fast i respektive ytterhörn.
 4. Lyft in sidofönstren. Ta de fönster som ska sitta på sidorna och skruva fast dessa mellan reglarna.
 5. Dags för taklutningen. Nästa steg handlar om taket. Hitta en lutning som passar och då detta är gjort så skruvar du fast i vägg och i framkanten på ramen. Lägg sedan ut bärläkten och fäst denna. Pannorna kan användas som mått för att se hur långt mellanrum som ska finnas mellan läkten.
 6. Lägg ut takpannorna. Börja nedifrån och jobba dig uppåt.
 7. Sista steget - dörrarna. Du lyfter in dörrarna och monterar fast dessa i gångjärnen så att du kan öppna och stänga ditt växthus efter behov. Växthuset är nu klart, men du kan givetvis även bygga in fler detaljer i det. Vad sägs om exempelvis några hyllor att ställa örter på? Fantasin sätter gränserna.
Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
13 Jun 2021