U-värde för fönster | Vad är det?

Det går inte att tala om fönster utan att ordet U-värde dyker upp. Vi tänkte här göra vårt bästa för att förklara vad detta egentligen betyder och varför det är viktigt att tänka på detta gällande sina fönster.

Vad är egentligen U-värde när man pratar om fönster?

U-värde handlar, helt enkelt om isolering och att just denna är viktig då det kommer till fönster beror på att dessa är betydligt mindre isolerade än en vanlig vägg.

Dina fönster släpper ut mer värme ur huset - något som ökar kostnaderna. Man brukar säga att fönster med högt U-värde släpper ut ungefär en tredjedel av den värme som finns i bostaden: en ohållbar ekvation som direkt syns på din uppvärmningskostnad.

Således så är fönster med ett lågt U-värde något som kan spara ganska mycket pengar och vi tänkte titta lite närmare på en metod som går att använda få ner U-värdet på ett fönster.

Isolerglas och energifönster har lägre U-värde

En metod som används går ut på att man isolerar utrymmet som finns mellan glasskivorna med hjälp av en ädelgas; detta genom att man först sätter en aluminiumram på plats, fyller på med ädelgas och därefter försluter fönstret i fråga. En metod som gör att gasen släpper igenom värme; men där den rena energiförlusten inifrån huset minskas radikalt.

energifönster med lågt U-värde

Den inre glasrutan blir varmare av gasen - och det gör att risken för kallras minimeras (kallras innebär - förenklat - att du känner kyla från fönstret och automatiskt drar upp värmen i huset lite extra). Det man skapat är ett så kallat energiglas - och dessa går att få i två- eller treglasmodell; en väldigt effektiv metod att spara in pengar i uppvärmning. För att få grepp om U-värde så kan vi säga att alla fönster som har ett värde under 1.2 räknas som energifönster. Ett riktigt bra fönster har ett värde på 0.9 - detta som ytterligare ett riktmärke att sträva efter.

Viktigt med rätt utförande

Lika viktigt som fönstret är själva monteringen. Ett energifönster kan vara hur bra och effektivt som helsts ett till isoleringen - är det felaktigt monterat så kommer energiförlusten i huset ändå att bli stor. Det innebär att både reparation och monteringen bör skötas av proffs så att exempelvis tätninglister förblir intakta eller ersätts av nya sådana.

Montering av nya energifönster är något som faller in under Rot-avdraget. Konkret så innebär det att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på din deklaration med ett årligt tak om 50.000 kronor.


Liknande artiklar

Kan man laga sprickor i fönsterglas?

Fönster till bastu

PVC-fönster – helt underhållsfritt?

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
18 Apr 2023