Kan man laga sprickor i fönsterglas?

Ett fönster kan spricka av många olika anledningar. Det vanligaste är faktiskt inte att det går sönder på grund av yttre våld utan att det spricker på grund av värmespänningar, som kan uppstå i glasrutor när det är stora skillnader i temperatur mellan olika delar av glaset. Det kan vara att solen skiner på bara en del av glaset och resten befinner sig i skugga, eller att man har en persienn halvt neddragen. En ruta som monterats på fel sätt kan också spricka på grund av spänningar mellan glaset och bågen. Fönsterglas kan vara mycket känsligt, särskilt äldre, ”vågigt” glas som är vanligt i gamla hus.

”Att helt laga en uppkommen spricka i ett fönster är inte möjligt, men det finns metoder för att stoppa sprickan och hindra att den sprider sig”

Ett fönster som spricker på grund av spänningar gör det nästan alltid på samma sätt. Först uppstår en spricka i 90° vinkel mot fönsterbågen, i glasets utsida, som sedan drar sig inåt mot rutans mitt och ibland även förgrenar sig till flera små sprickor. Att helt laga en uppkommen spricka i ett fönster är inte möjligt, men det finns metoder för att stoppa sprickan och hindra att den sprider sig.

spricka i glaset

Om du har fått en spricka i fönsterglas måste du dock förr eller senare kontakta en glasmästare för att få rutan utbytt, annars är risken stor att sprickan till slut vidgas och kanske till och med att rutan går sönder helt.

Glastejp kan stoppa sprickan

Det kan vara bra att ha en rulle glastejp hemma. Glastejp är en helt transparent tejp av polyeten som knappt syns alls när man applicerar den på glas. Sprickan kommer däremot att synas, men glastejpen förstärker glaset och förhindrar att sprickan vidgas. Om du sätter glastejp på sprickan kan du lyfta ut fönstret och själv frakta det till en glasmästare. Glastejp är även utmärkt att ha i garaget för att sätta över till exempel stenskott på vindrutan.

Bor du i Stockholm kan vi hjälpa dig med att byta ut ett sprucket fönster. Du kan antingen ta med rutan till oss, eller, vilket kanske är enklast, så kommer vi hem till dig och byter ut rutan på plats.

Byt till energiglas

Om du får en spricka i ett fönster och behöver byta ut det kan det vara en god idé att byta till ett energiglas. Energiglas är ett specialglas som är framtaget just för att spara energi. Energiglaset släpper igenom solens strålar, men det släpper inte ut värmeenergin igen, som vanliga fönster gör, utan stänger den inne. Detta åstadkoms genom en tunn, osynlig beläggning som sitter på utsidan av fönstret. Det gör att energiglas kan sänka bostadens energikostnader betydligt.

Dessutom är energiglas en modern glastyp som är betydligt motståndskraftigare mot värmespänningar och yttre våld. Det är helt enkelt ett både tåligt och energisnålt alternativ som är väl värt pengarna.

Andra artiklar om fönster

Fönsterlås gör fönstren säkrare

Besiktning, undersökning och uppföljning

Viktigt att tänka på inför fönsterrenovering

Hur täta ska fönster vara?

 

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
16 Jan 2019