Fönsterlås | Gör dina fönster säkrare

Fönster och balkongdörrar är oftast de svagaste punkterna i en bostad. Ett lättforcerat fönster på första våningen eller innanför en lättåtkomlig balkong är för en inbrottstjuv mycket frestande att ta sig an. Att fönster och balkongdörrar är särskilt lättforcerade visar sig tyvärr också i inbrottsstatistiken. I och med att ytterdörrarna gjorts säkrare och säkrare och människor blivit bättre på att låsa om sig när de går ut har tjuvarna skiftat fokus till just fönstren. Du har säkert själv en säkerhetsdörr och är alltid noga att låsa om dig, men hur står det till med dina fönster?

Med tjuvens ögon

Att försöka se lägenheten ur en inbrottstjuvs perspektiv är ett bra sätt att upptäcka svagheter i bostadens stöldskydd. Bor du i en villa eller på första våningen i ett flerfamiljshus inser du säkert hur stor risk du löper att drabbas av inbrott om du skulle resa bort ett par dagar. Det är lätt att naivt tänka att det där händer aldrig mig, men det är att underskatta tjuven. En förslagen inbrottstjuv har alltid koll på potentiella hus och lägenheter att bryta sig in i och vem som är hemma och inte. Det är ju på sätt och vis faktiskt hans jobb.

lås på pvc-fönster

Fönsterlås

Så vad kan man då göra för att göra ett fönster mer inbrottssäkert? Ett bra sätt att försvåra för tjuven är att skaffa fönsterlås till de fönster som är i riskzonen när det gäller inbrott. Det gäller framför allt fönster på nedervåningen, men går det att ta sig upp via balkonger eller avsatser bör även fönster på högre våningar skyddas. Att införskaffa och få fönsterlås installerade kostar en slant, men det är det sannerligen värt den dag du drabbas av ett inbrottsförsök.

Avskräckande

Ett fönsterlås på ett fönster försvårar avsevärt för tjuven och gör fönstret mer svårforcerat. Vill inbrottstjuven verkligen in kommer han antagligen att lyckas,men det kommer att innebära hårdare jobb, mer oväsen och större risk att upptäckas, något som faktiskt fungerar avskräckande på de flesta inbrottstjuvar.

För det första går det inte att enkelt slå ett litet hål i en fönsterruta och sticka in handen och öppna fönstret. Vill tjuven in måste han krossa hela rutan, något som låter betydligt mer och dessutom innebär risk att han skadar sig. För det andra blir det svårare att bända upp ett fönster med fönsterlås av god kvalitet. Så snart tjuven upptäcker det kommer han att bli tvungen att bestämma sig för om han vill lägga ner den extra tiden och arbetet på att forcera fönstret, och ofta kommer han då på ”bättre tankar” och ger sig iväg.

Välja fönsterlås

Det finns fönsterlås i många olika varianter och av skiftande säkerhetsklass. Man bör dock alltid välja ett fönsterlås som blivit godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF-ögat!). Då vet man att låset blivit ordentligt testat och godkänt som stöldskydd. Det är lika bra att lägga ner en liten extra slant på att få ett så säkert lås som möjligt. Det finns också olika typer av fönsterlås beroende på om fönstret öppnas inåt eller utåt, så se till att det blir rätt typ av lås.

Ring oss

Som aktörer i fönsterbranschen har vi tyvärr genom åren sett hur inbrott via fönster blivit allt vanligare, men även hur fönsterlåsen utvecklats och blivit alltmer effektiva. Vi har lång erfarenhet av att installera fönsterlås på både privatbostäder, kontor och institutioner och hjälper gärna till med att rekommendera ett fönsterlås som passar ditt fönster och ger din bostad ett bättre stöldskydd. Ring oss så berättar vi mer och kan även ge dig lite kostnadsförslag på nya fönsterlås med installation inräknat.

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
6 Dec 2017