Gardiner som håller kylan ute

Att spara på el håller just nu på att bli en nationalsport när priserna stiger i krigets och inflationens skugga. Ett knep för att spara på uppvärmningen som är lätt att missa är att satsa på rejält isolerande gardiner. 

Det är inte många som tänker på gardiner när det handlar om att spara el. Men gardinerna kan definitivt bidra till att hålla kylan utanför och ge en besparing på värmen. Det handlar bara om att hitta rätt gardiner. Idag finns det ett stort utbud gardiner att välja mellan. Alla är dock inte värmebevarande. Därför är det bra att ha koll på skillnaden mellan värmebevarande och mörkläggande persienner. Båda hjälper till att behålla värmen, men på olika sätt.

Lås in värmen genom att rulla ner gardinerna

Rullgardiner fungerar utmärkt i de flesta rum och är ett bra skydd mot både sol och kyla. Rullgardiner är en praktisk och billig detalj som ger rummen en trivsam och ombonad känsla. Rulla ned gardinerna och lås in mer värme så att du inte behöver skruva på elementen. Dessutom behöver rullgardiner absolut inte vara gråa och trista, numera finns de alla möjliga färger, material och utföranden. Spara på uppvärmningen och skapa en trevlig miljö samtidigt.

Gardiner med värmebevarande material

Har du ett kallt, dragigt och sparsamt möblerat rum? Vilken sorts gardintyg du väljer kan vara hela skillnaden. Sammet, tweed eller väv har flera bra funktioner, dels ljusisolerande, dels värmebevarande. Det är ingen tillfällighet att många hotell använder gardiner i just dessa material.

Det är lätt att glömma att det finns mycket att tjäna på att välja gardiner efter årstid. På sommaren är det viktigt att skydda möbler om inredning från skadlig sol. På vintern är det bättre att hänga upp värmebevarande gardiner. Det kan hjälpa till att hålla temperaturen på behaglig nivå och spara på elkostnaderna.

Mörkläggande gardiner håller kylan borta

Mörkläggande gardiner går att hitta till ganska låga priser. Bortsett från de ljusmässiga egenskaperna så håller de även kylan borta. Inte minst om du bor i ett äldre hus med dåligt tätade fönster kan denna typ av gardiner vara till stor hjälp. Inte minst är mörkläggande gardiner bra att ha i sovrummet. Men tänk på att du kan behöva starkare gardinstänger, då mörkläggande gardiner är väsentligt tyngre jämfört med vanliga gardiner. 

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
14 Feb 2023