Inbrottssäkra fönster

Fönstren är den svaga punkten på ett hus. Ett slag med ett hårdare föremål gör att glaset krossas och att en objuden gäst därigenom får fri lejd in i huset. Det spelar ingen roll hur säkert huset är i övrigt - är fönstren av normal karaktär så kan man ändå drabbas av inbrott. Finns det då inbrottssäkra fönster? Ja, det finns det.

Inbrottssäkra fönster är tillverkade av nanobehandlad polykarbonat och detta gör att glaset är omöjligt att krossa. Det är exakt detta glas som brukar användas på köpcentrum, i butiker, på idrottsanläggningar och i exempelvis polisstationer. Glaset skyddar dels mot inbrott och dels även mot vandalism och skadegörelse. Utöver detta så får man på köpet ett fönster vars glas isolerar och stänger ute oljud som en följd av tjockleken.

Ett glas av den här digniteten är omöjligt att krossa - du kan inte sparka, slå eller använda något typ av tillhygge i syfte att ta dig i in. Det är ett bra alternativ som verkligen håller en tjuv där han hör hemma - på utsidan av ditt hus.

Finns andra alternativ?

Inbrottssäkra glas är en bra lösning - men det är en relativt dyr sådan. Bor man inte i områden där många inbrott sker, där det finns liten risk för skadegörelse eller där man i övrigt löper mindre risk i att någon vill ta sig in i den egna bostaden så kan det handla om en alltför tung investering att ta. Det finns andra sätt att säkra huset.

Det sista en tjuv vill göra är att röja sin närvaro. Ett krossat fönster leder till att grannar och förbipasserande reagerar. Därför kan man istället fokusera på andra områden på fönstret - exempelvis på att investera i fönsterlås.

En tjuv ser ofta ett krossat glas som en sista utväg för att ta sig in. Detta då det, helt enkelt, låter för mycket. Ett krossat glas riskerar att dra till sig uppmärksamhet från grannarna och det är det sista en tjuv vill. Däremot så är ett fönster fortfarande intressant och det är fortfarande en svag punkt - men då gällande låsets konstruktion; en tjuv kan med relativt enkla medel bryta upp en fönster.

Ett fönsterlås håller tjuven borta

Genom att montera fönsterlås så kommer man att få ett säkrare hem. Fönsterlås är konstruerade med tryckcylinder och med en självlåsande funktion - detta gör att de blir enklare att hålla säkra sett till att man inte riskerar att glömma bort att låsa. Det här är även bra sett ur ett barnsäkerhetsperspektiv.

Vi skulle säga att detta komplement ger mer valuta för pengarna hos de flesta villaägare. Som sagt. Det sista en tjuv vill göra är att röja sin närvaro och det gör han definitivt om han tvingas krossa glaset. Kan du säkra upp och försvåra för en tjuv genom att montera lås på dina fönster så är det också troligt att denne går vidare snarare än att göra ytterligare försök att ta sig in.

En annan lösning är att skaffa ett hemlarm som varnar dig om någon objuden gäst försöker ta sig in genom fönstren. Detta kostar lite mer pengar, men det kan definitivt finnas ett värde i att installera larm. Kostnaden du tar kan dessutom - till viss del - ätas upp av det faktum att du kan erbjudas en billigare premie gällande din hemförsäkring.

Har du inga extremt värdefulla föremål i ditt hem så klarar du dig normalt med något av de alternativ vi gick igenom i form av larm och fönsterlås. Har du en tydligare hotbild eller bor i områden där vandalism och inbrott är mer vanliga så kanske fönster med okrossbart glas är den enda lösningen.

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
6 Jan 2020