Inglasad balkong med inbyggda solskydd

Är det möjligt att få en inglasad balkong med inbyggda solskydd?

Solskydd på en inglasad balkong kan komma att vara nödvändigt. En inglasning kan - även om vissa partier går att öppna - skapa en klaustrofobisk känsla. Det blir varmt, på gränsen till hett, och om det är vindstilla så kan det vara omöjligt att vistas på balkongen.

Solskydd blir då en nödvändighet. Att kunna blockera bort solen tar bort den värsta hettan och gör att man kan spendera tid på balkongen, läsa en bok, äta lunch eller bara njuta av sommaren utan att förgås av det obehag som för mycket värme för med sig. Det finns primärt två stycken gångbara solskydd att använda sig av vid en inglasad balkong.

Solfilm eller solskyddsgardiner är lösningen

Innan vi går igenom dessa två alternativ för solskydd på en balkong så ska vi även säga följande: kolla alltid med styrelsen om vad som gäller. Att göra om på balkongen kan komma med vissa förbehåll. Vissa mindre saker - odla, lägga trall och så vidare - kan man göra utan några problem. Större ingrepp kan kräva ett godkännande.

Många föreningar vill hålla ett enhetligt utseende på sina fasader och detta kan hamna stick i stäv med önskemål om att sätta upp solskydd. I de flesta fall så åligger det sällan några problem, men att vara på den säkra sidan är alltid den bästa lösningen. Balkonger är av hävd en källa till ackumulerande konflikter mellan boende: fråga alltid om lov innan du genomför förändringar.

Med denna lilla brasklapp i bakfickan går vi vidare till de solskydd som rekommenderas för en inglasad balkong. Vi ställer dem var för sig och går igenom för- och eventuella nackdelar:

  • Solfilm. Solfilm kan fästas på glaset och ge dig skugga samt skydd mot insyn. Det är inte speciellt svårt att sätta solfilm på en inglasad balkong och det är heller inte en särskilt dyr lösning. Nackdelarna är att det är en allt annat än flexibel lösning. Lagt kort ligger! Sätter du en solfilm så har du också gjort ett aktivt val i att du inte ska ha sol på din balkong. En annan nackdel handlar om att det kan bli väldigt fula märken då du väl ska ta bort solfilmen. Säljer du din bostad och den nya ägaren vill ta bort solskyddet så kan det bli problem.

  • Solskyddsgardiner. Solskyddsgardiner är en skräddarsydd lösning där du fullt ut kan matcha skydden efter storleken på dina fönster. Det fina med solskyddsgardiner är att de också anpassas mot hur dina fönster fungerar. Har du en skjutmodell så kommer detta inte att påverkas av solskyddsgardinerna: de följer med utan några som helst problem. Nackdelen är att det handlar om ett lite dyrare alternativ. Men, enligt oss så är det den bästa lösningen och en väl värd investering att ta. En anna fördel är att solskyddsgardiner är enkla att både montera och att montera ner.
  • /ul>
Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
31 Aug 2021