Kan man köpa gamla fönster som blivit över vid en fönsterrenovering?

Man kan med fördel köpa gamla fönster som blivit över vid en renovering. Det finns mycket man kan använda gamla fönster till förutom att ha dom som just fönster. Många fönster som är från 60-talet eller äldre håller en mycket god kvalitet och om de blivit omhändertagna på ett bra sätt kan de fortfarande användas som dugliga fönster i ett hus. Om de är i dåligt skick kan man kitta och måla om dom. Gedigna träfönster skall man inte slänga, de går att återbruka! 

Idag finns det många företag som arbetar med att ta hand om byggrester och begagnade byggdelar. Sök på att köpa begagnade fönser i din kommun för att se vilka som har fönster i lager!

Pris för gamla fönster

Vad ett gammalt fönster kostar kan variera ganska mycket. Är det ett handbyggt och väl omhändertaget fönster från 30-talet kan det gå på några tusenlappar. Men om det är relativt nya fabriksgjorda fönster från 70-80-talet så kan man ibland få det gratis. Du kan spana på din lokala sopstation eller där de håller på och river hus, ibland har man tur! Om du kan tänka dig att lägga lite pengar kan du hitta riktigt fina fönster på auktionsverk eller på digitala andrahandsmarknader som till exempel blocket. Du har lättare att göra bra affärer ute på landsbygden än inne i storstäder.

Användningsområden för begagnade fönster

Det finns mycket pyssel och roligt man kan göra med gamla fönster förutom att att återanvända dom till det som dom är byggda för. Äldre välgjorda träfönster är fina som de är och blir ett vackert dekorationsföremål, de behöver inte ens målas om! Den som är lite händig kan byta ut rutorna mot speglar och får på så vis en vacker och unik spegel. Man kan även häng upp små vaser eller krukor mellan taklisterna och på så sätt göra en grön vägg. Eller varför inte variera med både vaser och speglar? Det blir en fin installation som säkert drar till sig både blickar och komplimanger.

Om man vill göra något som är än mer avancerat så kan man bygga ett växthus av gamla fönster. Det kräver en del verktyg och tid men det är väl värt det då växthus kan vara ganska dyra. Dessutom kan du bygga växthuset i den storlek som bäst passar dig. Kanske vill du ha något mindre till balkongen?

Sälja gamla fönster

Om man själv har gamla fönster som man vill bli av med så ska man veta att de kan vara värda ett och annat på andrahandsmarknaden. Idag finns det till och med de som specialiserat sig på att hämta och sälja vidare sådant som blir i och med rivningar eller ombyggnationer. Har du plats och kan vänta in en säljare kan du tjäna pengar på dina gamla fönster oavsett skick.

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
9 Jan 2022