Måla om fönster - en guide

Fönster. Det finns få saker som är så svåra att måla om för en amatör. Men är du noggrann kommer ditt jobb göra stor skillnad. Här får du som ska måla om fönster en guide:

Som med allt målarjobb behöver du börja med en grundlig rengöring av dina fönster.

Det ska sägas med en gång. Det är pillrigt att måla om fönster! Men hemligheten med ett lyckat resultat är inte särskilt svårt, det stavas tålamod och gör hela skillnaden.

Har du dessutom gammal flagad färg måste du förstås skrapa bort den så att all gammal färg och rester efter den försvinner. Ju mer noggrann du är, desto bättre slutresultat får du när du är klar. Om du slarvar med den här delen kommer den nya färgen fästa sämre om riskerar att släppa snabbare. I slutänden tjänar du tid på att göra grundarbetet ordentligt. Det kan kännas som tråkiga förberedelser men är väl värt insatsen i längden.

Var noga med valet av färg

 • Det kan vara lättare att få bort gammal färg om du tar bort beslagen innan du skrapar rent, då behöver du bara skrapa på trä utan att ta hänsyn till detaljer i metall och plast.

 • När skrapningen är klar kan du finputsa dina fönster, alltså själva träet med sandpapper så att träet ruggas lätt. Det hjälper den nya färgen att fästa ordentligt!

 • När du sedan ska tvätta dina fönster inför nya målningen se till att rengöra såväl fönsterkarm som fönsterbågar med en bra målartvätt. Sådan finns att köpa i alla bra byggbutiker. När den delen är klar ska du skölja ordentligt med vatten. Vänta inte med att skölja utan gör det direkt.

 • Då var det dags att välja ny färg. Se till att du skyddar dina fönster (de delar som ska vara utvändigt) med en bra impregnerande olja. Den hjälper dina fönster att stå emot väta, väder och vind.

 • Sedan behöver du en bra grundfärg och den är viktigare än vad många tror. Fråga gärna i butiken om råd och tips så du får en grundfärg som verkligen passar dina fönster. Det gäller både grundfärg och den vanliga färgen som sedan kommer att synas för ögat.

Måla alltid två gånger!

 • När du valt ut rätt typ av grundfärg och fönsterfärg behöver du skydda glaset på dina fönster innan du kör igång. Det vanligaste skyddet går ut på att tejpa med skyddande målartejp precis i kanten mellan glas och fönsterbåge.

 • Tänk på att inte gnugga för hårt för att fästa tejpen! Den kan då bli väl svår att dra loss och har du sköra gamla fönster riskerar du att skada glaset.

 • Skaffa en tejp av bättre sort, en som inte lämnar klisterrester kvar när du dragit bort den. Det kan vara en bra investering att lägga några extra tiokronor på en bra skyddstejp. Så slipper du skrapa klisterrester efteråt.

 • En del använder täckpapp eller vanligt tidningspapper som de tejpar upp på fönstrets glas för att undvika spill och målarprickar.

 • När du skrapat, tvättat, sköljt, låtit torka, impregnerat och torkat en gång och sen till sist tejpat glaset är det till sist dags för själva målningen.

 • Grundfärgen måste förstås få torka innan du börjar med själv målandet. Och kom ihåg det här med tålamodet nu! Alla fönster blir vackrare av att målas ordentligt med pensel ett par varv, den slutgiltiga fönsterfärgen kommer då göra bättre ifrån sig. Dubbla varv ska det vara! Det gör att du får vackra nymålade fönster som håller lång tid framöver.

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
2 Mar 2020