Montera nytt fönster – en guide

Montera nytt fönster - en guide. Dags att montera ett nytt fönster? Fönster har en begränsad livslängd och det gör att man som husägare bör hålla koll på skicket på dn fönster som finns monterade. Ett fönster av sämre skick ger dels ett sämre inomhusklimat och dels så påverkar det även elräkningen negativt. Varm luft åker ut genom springorna i fönstret - kall luft tränger in. En ohållbar situation.

Att montera ett nytt fönster behöver inte vara så svårt. Vi ska - genom en guide - visa dig hur du ska göra för att lyckas. Innan dess så ska vi dock göra skillnad på singular och plural. Skulle det handla om flera fönster som ska bytas så blir det ett större projekt där kraven på ett fackmannamässigt utförande ökar.

Där är det, i de flesta fall och givet dina egna förkunskaper, nästan alltid en investering att ta professionell hjälp med monteringen. Genom det så får du fönster vars livslängd ligger i linje med den, av återförsäljaren, utlovade.

Så byter du ditt fönster

För att byta ett fönster så behöver du några verktyg och hjälpmedel som ser ut enligt följande uppräkning:

 • Klossar
 • Kilar
 • Vattenpass
 • Fogmassa
 • Drev
 • Hammare
 • Skruvdragare

Du ska även ha karmhylsor - men dessa ska förmonteras innan karmen lyfts in.

Så här gör du:

 1. Börja med att kontrollera väggöppningen. Den ska vara minst 15 - gärna 20 - millimeter större än fönstret. En rekommendation är att du placeras fönster så nära den varma delen - insidan - som möjligt. Det bör även finnas en spalt mellan ett eventuellt element samt mot fönsterbräda.

 2. Lyft bågen ur karmen. Använd klossarna - två stödklossar på över- och undersida samt två bärklossar nedtill - för att fixera fönstret. 50 millimeter är absolut max från väggöppningens sidor. Se till att justera med ditt vattenpass.

 3. Placera karmen på klossarna. Fönstret ska vara i våg - kontrollera det med vattenpasset. Kila fast den i hörnen, från både insida och utsida. Viktigt! Kilarna ska inte täcka de förborrade karmskruvhålen som finns för infästningen. Se även till att du inte kilar fast för hårt, då kan det bli svårt att ta loss dem senare.

 4. Kontrollera fönstret med vattenpasset. Se till att det är i lod och att det vare sig buktar inåt eller utåt.

 5. Fäst karmen - först i de övre och sedan i de nedre förborrade hål som finns.

 6. Ta bort kilarna vid karmens sidostycken. De som sitter under - vid bottenstycket - ska sitta kvar. Behövs det så kan du justera karminfästningen i detta steg. Springan upptill - vid karm och båge - ska vara mindre på låssidan av fönstret än vad motsvarande springa är vid gångjärnssidan.

 7. Dreva. Nu ska du dreva mellanrummet mellan karm och vägg. Tänk på att inte packa för hårt: det kan skada och få karmen att bågna. Då drevmaterialet är på plats så är det dags att täcka med en bottningslist och detta på insidan. Därefter ska du foga - med en vind- och diffusionstät - mjukare fog på bottningslisten. Motsvarande på utsidan ska enbart vara vindtät och inte diffusionstät. Varför? Jo, för att den måste kunna andas. Ett tips är att du ser till att ditt fogningsmaterial tillåter viss efterjustering. Det gäller även vid användning av fogskum.

Så monteras ett fönster. Låt dig emellertid inte luras av att projektet innehåller relativt få steg. Varje steg är något som kräver ett absolut gehör för noggrannhet och där minsta fusk kommer att leda till större problem. Glöm inte att målet med ett nytt fönster är att göra din inomhusmiljö behagligare och att ge dig lägre kostnader för uppvärmning och energi. Blir det för svårt så är det bättre att ta professionell hjälp. Lycka till!

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
20 Jan 2021