Tips på bra fågelskrämma för fönster och balkong

Många fåglar flyger ofta in i fönster och skadar sig ordentligt. Det händer även att de skitar ner på balkonger och bryggor. Tips på bra fågelskrämma är välkommet och här tänkte vi gå igenom några sådana.

För att skrämma en fågel så måste man också utgå från vad en fågel i allmänhet passar sig för. Dessutom så måste man anpassa skrämseltaktiken utifrån var man bor samt vilka fåglar det handlar om. Att exempelvis lägga ut en mindre fågelskrämma på en brygga enbart för att skrämma bort kanadagäss - och förhindra att dessa skitar ner - kommer inte att fungera. Där behövs någonting större. Låt oss titta närmare på några olika fågelskrämmor och ge en liten kommentar kring var och en av dessa.

  • Sticker på fönstret. Den ultimata fågelskrämman för dig som bor i en lägenhet och som vill skydda din balkong samt fåglarna från att skada sig om de flyger in i fönstret. En sticker - ett klistermärke - i form av en uggla kommer att skrämma bort varenda fågel. Ugglor är nämligen något som de flesta fåglar - med all rätt - är rädda för. Det här har även en annan fördel.

    Många fåglar dör genom att de flyger rakt in i ett fönster då de inte kan avgöra vad som är luft och vad som är glas. Detta är inte ovanligt att se vid exempelvis en inglasad balkong. Genom att sätta upp en sticker på glaset så kommer detta att förhindras. Win-Win - du får äta din frukost på balkongen i fred och fåglarna överlever.

  • Drake. En drake som svävar i vinden kommer att skrämma de flesta fåglar på flykten. En perfekt fågelskrämma att sätta vid exempelvis trädgårdslandet. Svävandet som uppkommer då draken får luft påminner om hur majestätiskt en större rovfågel seglar i luften. Det sitter i ryggmärgen för mindre fågelarter att hålla sig på avstånd om en sådan gestalt börjar synas.

  • En plastorm. Har du en brygga som invaderas av gäss och andra marodörer så kan du med fördel lägga ut en plastorm. Denna driver alla fåglar på flykt och ju mer naturtrogen sådan du köper - desto bättre är det. Kom emellertid ihåg att informera alla i familjen om att ormen är av plast. Det kan annars ske vissa olyckor.

  • Bollar i ett snöre. Den här fågelskrämman kan du göra på egen hand. Ta tre bollar - kanske tennisbollar - och borra hål i dessa. Dra sedan ett snöre genom varje boll så att de bildar en rad. Därefter så kommer det viktiga: ögon. Se till att måla stora, hotfulla ögon på sidorna av bollarna och fåglarna kommer att uppfatta dessa stirrande blickar som klara hotbilder. Enkelt - och ytterst effektivt.

  • Klassikern - en gubbe. Människor tillhör inte fåglarnas favoriter. Visst, vi ger dem mat med jämna mellanrum - men i övrigt så bidrar vi mestadels med faror av olika slag. De är rädda för oss och det kan vi utnyttja. Bygg en klassisk fågelskrämma genom att klä en halmgubbe med riktiga kläder och ställ denna på tomten - gärna i anslutning till det du vill skydda. Ett tips är att du flyttar runt den med jämna mellanrum. Fåglar har en förmåga att uppfatta om någonting står stilla alltför länge. Det handlar om smarta djur.

Välj oss för din fönsterrenovering i Stockholm
19 Aug 2020